Voor iedereen die aan zijn of haar conditie en gewicht wilt werken is een hometrainer een mooi alternatief voor als je geen sportschool in de buurt hebt of wanneer de gym gewoon te druk is. Ben je op zoek naar een degelijke hometrainer voor thuis waar je een tijdje mee vooruit kunt? Omdat een hometrainer kopen een behoorlijke investering kan zijn, leg ik je in dit artikel uit naar welke zaken je moet kijken om een miskoop te voorkomen.

Het gewicht van de hometrainer

Een eerste goede indicator voor de kwaliteit is het gewicht van de hometrainer. Is de hometrainer zwaar? Dan kun je ervan uitgaan dat deze is gemaakt van de betere materiaalsoorten zoals ijzer, die een betere kwaliteit geven dan de lichtere materialen. Een voordeel van een zwaardere hometrainer is dat deze meer stabiliteit heeft en minder zal gaan wiebelen tijdens het trainen.

Hoog maximaal belastbaar gewicht

Een tweede punt waar je op moet letten is het maximaal belastbaar gewicht. Over het algemeen geldt: des te hoger de maximale belasting, des te beter is de kwaliteit. Degelijke hometrainers kunnen een belasting van zo’n 130 kilogram prima hebben. De betere apparaten hebben een maximaal belastbaar gewicht van zo’n 150 kilogram.

Voldoende vliegwiel gewicht

Verder is het gewicht van het vliegwiel van de hometrainer een belangrijk aspect om in ogenschouw te nemen. Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk zowel voor een vloeiende beweging van het apparaat en voor voldoende weerstandsniveaus.

Het aantal onderdelen van de ‘crank’

Een vierde belangrijk element van de hometrainer is de zogenaamde ‘crank’. Dit is het verbindingsstuk van de trapper naar de aandrijfas. De crank kan bestaan uit één, twee of drie delen. Hierbij geldt de regel: hoe meer onderdelen, hoe beter de kwaliteit. Een driedelige crank is het beste en kan bij slijtage makkelijker worden vervangen.

Verstelbare waterpas

Naast dat het gewicht van de hometrainer een belangrijke factor is om het wiebelen van het apparaat tegen te gaan, heeft ook het afstellen van de waterpas een belangrijke invloed. Dit houdt in dat de pootjes onafhankelijk van elkaar kunnen worden versteld.

Opvouwbaarheid en verplaatsbaarheid

Een goede hometrainer kun je thuis gemakkelijk en snel verplaatsen. Hierbij is het belangrijk om te kijken of de hometrainer voorzien is van transportwielen. Deze zorgen er namelijk voor dat je het apparaat makkelijk kunt verplaatsen. Wanneer je in huis niet zoveel ruimte hebt kun je het beste kiezen voor een inklapbare hometrainer.

Hartslagprogramma

Om vet te verbranden met je hometrainer is je hartslag iets om tijdens het trainen op te letten. Je kunt daarom dan ook het beste kiezen voor een hometrainer die beschikt over een hartslagprogramma. Met een hartslagprogramma kun je voortdurend blijven trainen in jouw ideale vetverbrandingszone.

Garantie op de hometrainer

Wanneer fabrikanten vertrouwen hebben in de kwaliteit van hun product geven ze in veel gevallen een lange garantie. Logischerwijs is de garantie die je bij de hometrainer krijgt een goede indicatie van de kwaliteit van het apparaat. Ga ervan uit dat je bij een degelijke hometrainer zeker minimaal 2 jaar garantie krijgt op het frame en de onderdelen.

De prijs

Tenslotte is natuurlijk het prijskaartje ook iets waar je op dient te letten. De prijzen tussen verschillende soorten hometrainers kunnen namelijk onderling nog behoorlijk verschillen, en je bent bij de aanschaf van een degelijk apparaat al snel een paar honderd euro kwijt.
Wanneer je op zoek bent naar een goedkope hometrainer die tevens goed scoort op alle punten die in dit artikel staan beschreven, dan raden wij jou de Fitbike Ride 2 aan. Deze is voor slechts € 199,- in huis te halen en heeft daarmee een zeer gunstige prijs kwaliteitverhouding. Wanneer prijs voor jou geen bezwaar is kun je kiezen voor de meer duurdere hometrainers van Fitbike die onder andere een driedelige crank hebben (in plaats van een tweedelige crank) en een vliegwiel met een zwaarder gewicht dan de Fitbike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *