Yoga, je hoort het woord zo vaak voorbij komen. En de plaatjes van allerlei prachtige houdingen. Maar wat is het eigenlijk?

Yoga is van oorsprong een Indiase filosofie en leefstijl. De yogales zoals we die hier kennen is daar een onderdeel van.

De yogales

Yogalessen zijn een combinatie van beweging, ademhaling, aandacht en ontspanning. Er zijn veel verschillende yogavormen, variërend van zacht en ontspannend tot sportief en intensief. Welke vorm je ook kiest, het idee is dat je met behulp van yoga niet alleen je fysieke conditie verbetert, maar ook je lichaamsbewustzijn vergroot en je beter in je vel komt te zitten.

De vele voordelen van yoga

Yoga kan je onder andere helpen sterker en soepeler te worden en je conditie op te bouwen, je concentratie te ontwikkelen en je meer ontspannen te voelen. Als je vaker yoga doet, zul je merken dat yoga je zowel rust als energie geeft.

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat yoga goed voor je is. Zo vermindert het stress, verbetert het onder andere je ademhaling, je slaap, je stemming, je houding, je bloedcirculatie en zorgt het voor ontspanning. Daarnaast werk je aan je conditie, kracht en soepelheid. Genoeg redenen dus om yoga te doen!

Meer dan yogales alleen

Je kunt dus yoga doen, dat is; yogales volgen. Maar yoga is eigenlijk veel meer dan de yogales alleen. Je kunt yoga beoefenen vanwege de vele voordelen die het biedt voor lichaam en geest. En dat is op zich al heel mooi. Maar in feite is dit niet het doel van yoga, maar enkel een voorbereiding op de yoga leefstijl en filosofie. Wie dus verder wil, kan yoga ook gebruiken als pad voor persoonlijke ontwikkeling. Ga je je verdiepen in yoga, dan ontdek je bijvoorbeeld ook aspecten zoals meditatie, positief denken, leefregels voor een positief leven en onbaatzuchtig handelen (dat laatste noemen we karma yoga). Dit pad van persoonlijke ontwikkeling leidt uiteindelijk tot zelfkennis en innerlijke rust, dat is het centrale idee.

Yoga, goed voor je lichaam, goed voor je geest
Yoga(les) helpt je dus naar een gezonder, sterker en meer ontspannen lichaam. En brengt de zo benodigde rust in de geest.
Hoewel acrobatische plaatjes op internet, tv en in tijdschriften soms anders doen vermoeden, is yoga absoluut niet alleen voor lenige mensen. Je hoeft voor yoga niet lenig te zijn. Met yoga leer je je lichaam kennen en tevreden te zijn met de ruimte die je hebt. Een goede docent moedigt je aan om met zorg je grenzen te verkennen zonder je te forceren. Zo maak je je lichaam soepeler, sterker, energieker. En dat is goed voor ieder lichaam, groot of klein, lenig of niet lenig.

Omdat ieder lichaam verschillend is en de een meer behoefte heeft aan zacht bewegen, de ander aan meer intensief bewegen, is het goed om te zoeken naar een yogavorm die bij je past. Er zijn veel verschillende soorten yoga waarin je lessen kunt volgen.

Yvonne van Bokhoven

Lemon Tree Yoga Studio

www.lemontree-yoga.nl

Over Yvonne

Na een aantal jaren zelf yoga gevolgd te hebben, geef ik sinds 2012 yogales. Ik volgde daarvoor een yogadocentopleiding in Frankrijk bij het Sivananda Yoga Vedanta Centrum. Sinds 2013 geef ik mijn lessen in een studio aan huis in sint Oedenrode. Daar geef ik wekelijks zo’n 12 lessen Sivananda yoga, Stress-relief yoga en zwangerschapsyoga en een 2-wekelijkse les Mindfulness&meditatie. Het bijzondere aan mijn studio is dat hier bij mooi weer de lessen buiten in de tuin zijn. Ik vind het heerlijk om buiten yoga te geven! Naast het les geven beoefen ik zelf yoga en mindfulness en blijf mezelf ontwikkelen door het volgen van lessen, lezingen en cursussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *