Dat de elektrische fiets populair is in Nederland is geen nieuws meer. Mensen van alle leeftijden gebruiken een elektrische fiets voor zowel woon-werk verkeer als recreatieve doeleinden. Toch zijn er veel mensen die de voordelen van de elektrische fiets nog niet ondervonden hebben. De keuze binnen frames, typen en technologieën zijn dan ook eindeloos, wat maakt dat het kiezen van een elektrische fiets die bij je past erg ingewikkeld kan zijn. Om die reden geven wij je in dit artikel een paar tips, die je begeleiden bij het kiezen van een e-bike die volledig aansluit op jouw wensen en behoeften.

Waar ga je hem voor gebruiken?

Als allereerst is het belangrijk om het hoofdzakelijke gebruiksdoel vast te stellen. Gebruik je hem als vervanging voor de auto binnen het woon-werk verkeer? Of ga je de e-bike gebruiken om lange fietstochten te maken? Daarnaast moet je bij je keuze ook afvragen of je de e-bike ook gaat gebruiken om je kinderen bijvoorbeeld naar school te brengen. Het kan dan namelijk verstandig zijn om een e-bike met sterke motor en extra ruime instap te kiezen.

Frametype

Als je het gebruiksdoel helder hebt kun je het frametype kiezen. Als je je elektrische fiets wilt gebruiken voor lange recreatieve fietsroutes, kun je kiezen voor een heren of dames frame met een comfortabel zadel. Over het algemeen zijn e-bike frames onderverdeeld in dames en heren frames. Een herenframe is voorzien van een bovenbuis en een damesframe van een diagonale buis. Daarnaast is er voor mensen die net wat meer ruimte nodig hebben, of moeite hebben met een hoge opstap, e-bike frames met een lage instap.

Motorpositie

Daarnaast dien je ook te kiezen voor de plek van de motor. Elke positie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo voelt een voorwielmotor aan alsof je vooruit getrokken wordt, wat van invloed is op het sturen en daarmee dus de controle. Echter is het voordeel van een motor in het voorwiel deze door de positie minder snel wordt aangetast door vocht en vuil. Naast een motor in het voorwiel kun je ook kiezen voor een elektrische fiets met een motor in het achterwiel. Een motor in het achterwiel voelt alsof je vooruit geduwd wordt. Het nadeel van een motor in het achterwiel, is dat het zwaartepunt in het achterwiel zit. De beste optie is een middenmotor. Deze is namelijk verwerkt in het frame, wat maakt dat het zwaartepunt laag bij de grond ligt en de balans zo beter behouden wordt.

Bosch middenmotor

E-bike motoren worden door tal van merken geproduceerd. Ieder met zo zijn eigen kenmerken en voordelen. Een populair motortype in Nederland is de Bosch middenmotor. Een Bosch middenmotor kenmerkt zich door de robuuste en compacte constructie. Het voordeel van een Bosch middenmotor is dat de aandrijfunit bijzonder stil is. Dit maakt dat zowel het rijplezier als het comfort gegarandeerd kan worden. Daarnaast draagt het minimale gewicht, het lage zwaartepunt en het gestroomlijnde design van Bosch middenmotor bij aan een veilig gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *