Tegenwoordig zien steeds meer mensen in dat koolhydraatarme voeding een essentieel onderdeel kan zijn binnen een gezonde levensstijl. Wanneer je te veel slechte koolhydraten binnen krijgt worden deze namelijk door je lichaam omgezet in suikers en daarna in vet. Koolhydraten zorgen er dus al snel voor dat je lichaamsgewicht toeneemt.

Om af te vallen is het daarom verstandig om te minderen op voedingsmiddelen die een overschot aan koolhydraten hebben. Hierbij moet je denken aan etenswaren zoals aardappels, brood en deegwaren. In dit artikel geven je de top 5 tips die je zullen helpen om minder koolhydraten binnen te krijgen, en daarmee die overtollige kilo’s te verliezen!

Tip #1. Kies voor de juiste producten

Een koolhydraatarme levensstijl begint uiteraard in de eerste plaats met het kiezen van de juiste voedingsmiddelen. Om het niet te moeilijk voor je te maken zetten wij hier de meest belangrijke koolhydraatarme producten:

  • Vlees. Rundvlees, varkensvlees of kip passen prima binnen een koolhydraatarm dieet. Een lekkere hamburger hoef je daarbij zeker niet over te slaan, zolang je het broodje maar achterwege laat
  • Vis en met name de vette soorten zoals zalm, forel en haring
  • Zuivelproducten zoals kaas, boter en yoghurt
  • Eieren
  • (Natuurlijke) vetten en oliën. Het beste kun je kiezen voor bijvoorbeeld olijfolie.
  • Noten en zaden zoals onder andere amandelen, hazelnoten, paranoten en zonnebloempitten. Let erop dat deze ongezouten zijn en niet geroosterd!
  • Fruit zoals appels, peren, frambozen en bessen

Natuurlijk betekent een koolhydraatarm dieet niet per se dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Echter is het wel van belang dat je zoveel mogelijk voor de juiste koolhydraten kiest. Goede koolhydraten zijn te vinden in producten als havermout, quinoa, basmati rijst, zilvervliesrijst en volkorenpasta.

Tip # 2. Durf te vragen in restaurants

Een koolhydraatarm dieet kan prima samengaan met lekker genieten in een restaurant. Wees niet bang om tijdens een etentje de ober te vragen om koolhydraatrijke bijgerechten zoals brood, rijst, aardappeltjes of friet te vervangen voor extra groenten.

Daarnaast doe je er goed aan om de zoete desserts achterwege te laten en in plaats daarvan te kiezen voor een lekker kopje koffie. Verder kun je prima een glas droge wijn bij het eten nemen, zolang je maar niet al te veel glaasjes drinkt.

Tip #3. Maak het jezelf niet te moeilijk

Het volgen van een koolhydraatarm is een stuk makkelijker vol te houden dan je misschien denkt, zolang je het jezelf maar niet te moeilijk maakt! Uiteindelijk is alleen het tellen van koolhydraten belangrijk. Wanneer je jezelf de gewoonte hebt aangeleverd om koolhydraten te tellen zal na een korte periode de rest vanzelf gaan. Op een gegeven gaat het tellen op de automatische piloot en heb je een goed beeld van de hoeveelheid koolhydraten die je dagelijk binnenkrijgt zonder alles na te hoeven tellen.

Bij het in de praktijk brengen van een koolhydraatarm dieet tel je dus hoeveel koolhydraten je per dag binnenkrijgt en let je erop dat dit niet meer dan 15 procent van onze dagelijkse caloriebehoefte is. Bij een caloriebehoefte van 3000 calorieën (zoals bij de gemiddelde man) zorg je dus ervoor dat je elke dag ongeveer 450 calorieën (110 gram) koolhydraten op het menu hebt staan.

Tip #4. Begin met een eiwitrijk dieet

Om op een leuke manier vertrouwd te raken met koolhydraatarm eten raden we jou aan om te beginnen met het volgen van een eiwitrijk dieet. Voorbeelden hiervan het Vitadis programma, het Paleo Dieet, het Atkins dieet, het South Beach dieet en het 7×7 dieet van Jasper Alblas. Met name het Paleo Dieet is momenteel erg populair en is gericht op het eten van voeding waar het menselijk lichaam van nature op is ingesteld. Van nature betekent dit dat binnen het Paleo Dieet koolhydraten slechts in zeer beperkte mate onderdeel vormen van jouw eetpatroon.

Tip #5. Maak gebruik van koolhydratenblokkers

Naast het letten op je voeding zijn er ook voedingssupplementen die goed kunnen helpen in de strijd tegen koolhydraten, namelijk de zogenaamde koolhydratenblokkers.
Hiervan is White Kidney Bean momenteel de beste die op de markt is te verkrijgen. Deze koolhydratenblokker zorgt ervoor dat de slechte koolhydraten uit pasta, brood en aardappelen uit je lichaam worden gehaald. Daarnaast zorgt White Kidney Bean voor een vermindering van het hongergevoel, waardoor je minder trek krijgt in tussendoortjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *