Infrarood(IR)-warmtepanelen zijn nog een redelijk onbekend en lastig onderwerp. Zonde, want de energiebesparing bij het gebruik van IR-verwarming kan oplopen tot 25 tot 30 procent. IR-panelen zetten stroom direct om in effectieve stalingswarmte waar het nodig is en kunnen toegepast worden op lastig te bereiken locaties, zeer grote of hoge locaties of in kantoren en woningen.

Doordat infrarood-warmtepanelen nog omgeven worden door veel vragen verzocht, Arno Reijnen, fotograaf en eigenaar van infrarood-warmtepanelen.nl, om de meest voorkomende vragen op een rij te zetten en te beantwoorden. Heb je na het lezen van het artikel nog meer vragen? Laat dan gerust jouw vraag achter in de reacties.

1. Hoe werkt het?
Infrarood-warmtepanelen zetten elektriciteit om in langgolvige infrarood-warmtestraling, die vergelijkbaar is met de warmte die mensen van de zon ervaren. De infrarood-warmtestralen worden verspreid door de ruimte en verwarmen direct de objecten en materie in die ruimte. Zo zijn bijvoorbeeld de wanden en vloeren altijd warm en droog.

2. Wat is verschil met een elektrische kachel?
Bij een elektrische kachel wordt de lucht verwarmd. Via de lucht worden vervolgens de objecten en materie verwarmd. Om het effect hiervan te ervaren zal eerst alle lucht in de ruimte moeten worden verwarmd. Vooral bij hoge ruimten kost dit veel energie. Bovendien verdwijnt opgewarmde lucht gemakkelijk door een openstaande deur of raam. Infrarood-warmtepanelen hoeven niet eerst de lucht op te warmen en zijn daardoor veel efficiënter.

Een ander verschil is dat infrarood-warmtepanelen geluidloos werken. Dus geen last meer van borrelende en ruisende leidingen of blazende gasheaters.

3. Wat zijn de toepassingen?
Er zijn veel situaties waarin infrarood-warmtepanelen kunnen worden toegepast. Je kunt ze zowel als hoofd- als bijverwarming inzetten. In huishoudens wordt het veel toegepast in de badkamers en studiekamers. Zakelijke afnemers van infrarood-warmtepanelen zijn bijvoorbeeld kantoren, hot yoga ruimtes, kantines, sportscholen, instellingen in de medische sector en de zorg, winkels (kassagebied), bedrijven en instellingen met wacht- en ontvangstruimten en bedrijven in de recreatieve sector. De panelen zijn ook geschikt voor stallen of dierenverblijven, doordat infrarood panelen de warmte van de zon nabootst, een warmte waar mens en dier zich prettig bij voelt.
Een groot voordeel van de panelen is dat je ze makkelijk loskoppelt en meeneemt bij bijvoorbeeld een verhuizing. Panelen kunnen aan de muur of aan het plafond worden gehangen met een montagebeugel. Bij hoge ruimtes kan ook gebruik worden gemaakt van staaldraden vanaf het plafond.
Naast strakke witte panelen kan je ook kiezen voor kleur of kunst of een foto laten drukken op de panelen.

4. Worden infrarood-warmtepanelen warm of heet?
De panelen zullen weliswaar warm of heet aanvoelen, maar kunnen kortstondig worden aangeraakt zonder verbrandingsgevaar.

5. Zijn infrarood-warmtepanelen schadelijk?
Nee, infrarood-warmtepanelen zijn niet schadelijk. Ze bevatten geen schadelijke UV-stralen zoals de zon maar bieden zelfs een gezonde vorm van verwarming. Doordat er minder lucht en stofcirculatie is, is het zelfs uitermate geschikt voor mensen met luchtwegaandoeningen. De lucht droogt veel minder uit en de mensen in de ruimte zullen minder snel last van droge ogen, huid en luchtwegen krijgen. De langgolvige infrarood-warmtestraling bevordert bovendien de bloedcirculatie, wat een weldadig effect heeft op spieren en gewrichten.

6. Waarom bespaart het?
Infrarood-warmtepanelen zetten stroom direct om in effectieve warmte daar waar het nodig is. Warmte hoeft niet te worden getransporteerd en gaat dus niet verloren. Grote ruimten hoeven niet in hun geheel te worden verwarmd, maar slechts doelgericht op de plaatsen waar warmte behoefte is. Warmtepanelen verwarmen mensen en materie rechtstreeks, zonder eerst alle lucht in de ruimte te hoeven verwarmen. De warmte wordt bovendien gelijkmatig over de ruimte verdeeld, terwijl de warmte bij conventionele verwarming met name bij het plafond is geconcentreerd. De warmte zal ook minder makkelijk weglekken via openstaande deuren omdat de warmte vooral in de vloeren, wanden en objecten aanwezig is en minder in de lucht. Een paneel van 600 Watt gebruikt bij vol vermogen per uur 0,4 Kilowattuur. Bij een kostprijs van € 0,21 per kWh is dit € 0,084.

7. Hoe lang gaan de panelen mee?
Normaal gesproken hebben infrarood-warmtepanelen een levensduur van zo’n 20 tot 25 jaar. Gedurende die tijd is het rendementsverlies nagenoeg nihil. Uiteraard hangt dit af van de kwaliteit van het paneel dat wordt gebruikt

8. Hoe stuur je infrarood-warmtepanelen aan?
Dit kan op verschillende manieren: een draadloze thermostaat, slimme stekkers waarmee de apparaten op afstand aan en uit kunnen worden gezet, of gewoon door de stekker in het stopcontact te steken.
Om de warmte in een ruimte of gebouw af te stemmen naar behoefte kan er op de ene plek gekozen worden voor meer of grotere panelen en op de andere plek niet. Ook kunnen de thermostaten van de verschillende panelen op een verdieping verschillend worden afgestemd. De ene collega zal hem op 18 graden zetten, de ander op 21.

9. Kan ik infrarood-verwarming combineren met zelf energie opwekken?
Dit kan uitstekend door middel van zonnestroompanelen en/of (kleinschalige) windenergie waarbij in beide gevallen elektriciteit wordt opgewekt. Via uitwisseling met het elektriciteitsnet en de wettelijk verplichte saldering voor energieleveranciers van opgewekte en geleverde stroom kun je voorzien in je eigen energielevering.

10. Wat betaal je gemiddeld voor infrarood-panelen?
Infrarood-panelen bestaan in verschillende afmetingen en worden geleverd door diverse partijen. Voor een klein paneel van 300 Watt, die bijvoorbeeld de badkamer of een kleine studeerkamer verwarmt kun je denken aan € 200 per paneel incl. btw. Een paneel van ongeveer 600 watt kost ongeveer € 270 incl. btw.

Voor de kwaliteit van panelen is het een tip om altijd te letten op minimaal vijf jaar garantie. Waar je ook rekening mee kan houden is dat de panelen geen onderhoud(kosten) met zich meebrengen.

Nog meer vragen over infraroodverwarming of jouw ervaring delen? Laat je reactie hieronder achter.

Tekst: Arno Reijnen, fotograaf en eigenaar van infrarood-warmtepanelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *